Trafiğe çıkmak hem yayalar hem de araç sahipleri için zaman zaman riskli sonuçlar doğurabilmektedir. Beklenmeyen anlarda herhangi bir kazaya karışacak olan araçların sonrasında belli başlı unsurları hayata geçirmeleri gerekmektedir. Kazanın maddi hasarlı ya da ölümlü bir şekilde sonuçlanması sonrasında da panik durumu ilk olarak ortadan kaldırılabilmektedir. Paniğe kapılarak doğru düşünemeyecek olan sürücülerin, soğukkanlı olmaları ve doğru kararlar almaları halinde de daha etkili sonuçlar alabilmeleri söz konusudur.
Trafik kazası sonrasında yapılması gerekenleri harfiyen uygulayacak olan sürücülerin, böylelikle en ideal neticeleri elde etmeleri de muhtemel olarak görülebilmektedir. Trafik kazası sonrasında yapılacak olan en temel hareket kaza tespit tutanağı düzenlemektir. Bu konuda kolluk kuvvetleri de çağırılarak; resmi trafik kazası tespit tutanağı tutulabilecektir. Böylelikle de sigorta firmalarına gerekli bilgilerin daha ideal bir biçimde verilmesi de söz konusu olabilecektir.
Trafik kazalarının ölümlü ya da yaralanmalı durumda sonuçlanması halinde yapılacak olan ilk hareket acil servis numarasını arayarak; sağlık görevlilerinin olay yerine intikal etmesini sağlamak olacaktır. Bundan sonraki zaman zarfında da polis ya da jandarma güçlerine de haber verilerek; gerekli denetimlerin ve kaza tutanaklarının tutulması konusunda girişimlerde bulunulması tavsiye edilecektir. Bu sürecin tamamlanmasından sonra soğukkanlı ve sakin bir biçimde beklemek taraflar için en hayırlı davranış olacaktır.
Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Düzenlenemez?
· Kazaya karışan tarafların aralarındaki anlaşmanın sağlanamaması
· Kazaya karışan sürücülerin ehliyetsiz olarak araç kullanmaları
· Sürücünün reşit olmaması
· Sürücülerin alkol tüketerek direksiyon başına geçmiş olması
· Sürücünün akıl sağlığından şüphe duyulması
· Kazaya karışan araç ya da araçların kamu kurumlarına ait olması durumu
· Kamu araçlarının kazaya karışmaları durumunda kamu mallarına zarar gelmesi
· Kazada sadece taraflardan olmayan kişilerin eşyalarına zarar gelmesi
· Kazanın taraflarının herhangi birinin ya da ikisinin de trafik sigortasının olmaması
· Kaza sonrasında ölüm ya da yaralanmaların meydana gelmesi
Kaza Tespit Tutanağının Düzenlenmesinde Yararlanılacak Olan Unsurlar
· Resmi ya da anlaşmalı kaza tutanağı
· Sürücülerin alkollü olmadıklarına dair evrak
· Tarafların ehliyet fotokopileri
· Kazaya karışanları ruhsat fotokopileri
· Araçların rehinli ya da ipotekli olması durumunda hasarın ödemesine dair belgeler
· Aracın yanması halinde itfaiye raporları
· Araçların yük taşımaları halinde faturalar
· Olayın meydana gelme biçimi
· Hasar türünün evraka dahil edilmesi
Kaza Sonrasında Sigorta Firmalarının Rolü
Kazanın meydana gelmesi sonrasında gerekli tutanakların tutulması halinde sigorta şirketleri devreye girecektir. Kazada kusurlu olan tarafın sigorta firması her iki tarafın da maddi hasarlarını karşılayacaktır. Sadece araçların maddi masraflarını karşılamakla kalmayacak olan sigorta şirketleri, aynı zamanda da var olan tedavi süreçlerindeki giderleri de üstlenmekle mükelleftir. Araç sahiplerinin alkol ya da uyarıcı madde almaları halinde sigorta şirketleri devre dışı kalacak ve tüm bu masraflar kusurlu olan tarafa kalabilecektir.
Dalaman Havalimani Araç Kiralama | Dalaman Araç Kiralama | Fecar Rent A Car bu bağlantıdan ana sayfamıza giderek fecar rent a car güvencesi ve ful sigortalı araçlarımızı inceleyerek kiralama işlemi yapabilirsiniz.